Porównanie świeżego mleczka pszczelego i kapsułek z zawartością mleczka pszczelego

Wielu uważa, że efektywne jest tylko świeże mleczko pszczele, a kapsułki są nieskuteczne. Ale co mówią wyniki laboratoryjne?

Cztery najczęstsze mity dotyczące pszczelego mleczka

Kapsułki mają taki sam nieprzyjemny smak jak klasyczne mleczko pszczele.

Smak świeżego mleczka pszczelego może być gorzki, cierpki, lekko pikantny, a jego zapachu nie da się z niczym porównać, jest poprostu nieprzyjemny. Fakt ten odebrał wielu kobietom chęć pozostania przy kuracji.

Dlatego zaczęliśmy liofilizować mleczko pszczele. Jest to proces biotechnologiczny, który oznacza suszenie poprzez mrożenie. W tej procedurze woda zostaje oddzielana od mleczka pszczelego, w efekcie czego powstaje żółtawy proszek.

Ów proszek jest mieszany z innymi aktywnymi składnikami i zamykany w kapsułkach, które są całkowicie pozbawione smaku.

2. Kapsułki są mniej skuteczne niż konwencjonalne mleczko pszczele. 

Tradycyjne mleczko pszczele zawiera 2/3 wody w swojej naturalnej płynnej postaci. Jest ona oddzielana podczas liofilizacji, dzięki czemu mleczko pszczele w kapsułkach jest w postaci skoncentrowanej.

Wyniki laboratoryjne potwierdziły, że liofilizowane mleczko pszczele zawiera trzykrotnie większe stężenie składników aktywnych dla zdrowego funkcjonowania układu hormonalnego niż świeże.

3. Mleczko pszczele powoduje przyrost masy ciała i wzrost tkanki tłuszczowej.

Ta dezinformacja rozprzestrzeniła się wśród kobiet, które mieszały zacier pszczeli z nadmierną ilością miodu. Mleczko pszczele samo w sobie nie powoduje przyrostu masy ciała, ale takie efekty uboczne obserwuje się po zmieszaniu z miodem.

Novafam nie wymaga mieszania z niczym, kapsułki można łatwo połknąć popijając dowolnym płynem.

Ponadto Novafam działa odtruwająco, wspomaga oczyszczanie organizmu i może przyspieszać spalanie tłuszczu.

4. Bez chłodzenia kapsułki psują się tak samo łatwo jak klasyczne mleczko pszczele.

Kapsułki mleczka pszczelego nie zawierają wody, jest to całkowicie suchy proszek, dzięki czemu nie wymaga chłodzenia jak inne naturalne proszki. 

W przeciwieństwie do świeżego mleczka pszczelego, kapsułki można zabrać ze sobą wszędzie, a tym samym włączyć ich stosowanie do codziennej rutyny.

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja (suszenie sublimacyjne) to topowa, a zarazem ekonomiczna technologia odwadniania, stosowana również w biotechnologii. Mleczko pszczele jest najpierw schładzane do -54 stopni, następnie wytwarzana jest próżnia, a cząsteczki wody są „wyrywane” z kryształków lodu. Woda jest w ten sposób przekształcana bezpośrednio ze stanu stałego (lód) do stanu gazowego, z pominięciem fazy ciekłej.

Liofilizacja jest procesem trzyetapowym: składa się z zamrażania, a następnie dwuetapowego suszenia:

  • Zamrażanie: na elektrycznej płycie chłodzącej zamraża się wybraną próbkę przez spryskanie ciekłym azotem lub dwutlenkiem węgla.
  • Sublimacja: Dopóki w próbce jest lód, dopóty cząsteczki wody „odrywają się” z sieci krystalicznej. Jednocześnie rekompensowany jest spadek temperatury spowodowany utratą cząsteczek wody.
  • Dalsze ogrzewanie: Pozostała woda jest odparowywana przez ogrzewanie, a na koniec próbka jest stabilizowana przez dodanie odpowiednich substancji

Zalety w porównaniu do konwencjonalnych form suszenia:

  • Cenne składniki nie ulegają uszkodzeniu, witaminy nie psują się.
  • Aktywne składniki mleczka pszczelego pozostają w pełni zachowane (patrz wyniki badań laboratoryjnych).
  • Efektem procesu jest niska, 1 – 4% wilgotność, dzięki czemu możliwe jest przechowywanie tak przygotowanych produktów przez długi czas, nawet kilka lat.

Międzynarodowe laboratorium Eurofin Bell / Novamann

Testy zostały przeprowadzone przez oddział międzynarodowego laboratorium spożywczego Eurofin Bell / Novamann z Nové Zámky. Eurofin Bell / Novamann posiada ponad 800 laboratoriów w 47 krajach na całym świecie i jest jedną z wiodących światowych organizacji w dziedzinie testowania suplementów diety, żywności i leków.

Dzięki nowoczesnemu sprzętowi są w stanie wykonać ponad 200 000 różnych testów, które mierzą jakość składu, siłę składników aktywnych oraz stopień pozytywnego wpływu na organizm człowieka. 

Wybraliśmy Eurofin Bell / Novamannt ze względu na wysoką jakość ich usług oraz międzynarodowe uznanie i wiarygodność.

Kapsułki Novafam z liofilizowanym mleczkiem pszczelim zawierają 100% wszystkich składników odżywczych oryginalnej substancji.

Jaka jest różnica między mleczkiem pszczelim świeżym a liofilizowanym?

Oprócz mleczka pszczelego przygotowano tabelę porównawczą najważniejszych substancji aktywnych, która jest fragmentem oryginalnych wyników laboratoryjnych. Testy pierwotnie miały na celu upewnienie się, że liofilizowane mleczko pszczele nie zawiera szkodliwych substancji, a dopiero przy okazji potwierdzono, że zawiera dokładnie trzykrotnie więcej substancji aktywnych.

Mleczko pszczele surowe (1 gram)

Wyniki laboratoryjne surowego mleczka
pszczelego przed liofilizacją:

Wapń 134 mg
Potas 2610 mg
Magnez 282 mg
Witamina B6 (/100g) 0.269 mg
Witamina C (/100g) 0.5 mg
Witamina B1 (/100g) 0.105 mg
Witamina B12 (/100g) 0.009 mg

  Wszystkie aktywne składniki mleczka pszczelego

  Wymaga chłodzenia

 Ma nieprzyjemny smak (50% kobiet i 90% mężczyzn przestaje je przyjmować po pierwszej próbie)

  Nie zawiera kwasu foliowego

  Nie zawiera mio-inozytolu i d-chiro-inozytolu

  Nie zawiera witaminy D3 ani witaminy K2

Liofilizowane mleczko pszczele Novafam (1 gram)

Wyniki laboratoryjne Novafam
po liofilizacji:

Wapń 380 mg
Potas 8680 mg
Magnez 963 mg
Witamina B6 (/100g) 0.315 mg
Witamina C (/100g) 0.516 mg
Witamina B1 (/100g) 1.99 mg
Witamina B12 (/100g) 0.01 mg

   Zawiera wszystkie aktywne składniki mleczka pszczelego

   Nie wymaga chłodzenia, zawsze możesz je nosić przy sobie

   Można przyjmować w formie kapsułek (nie mają nieprzyjemnego smaku)

   Zawiera kwas foliowy (witamina B9), co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży

   Zawiera w idealnych proporcjach Myo inozytol (40,51 g) i D chiro inozytol

   Zawiera witaminę D3 (niezbędną do owulacji) i witaminę K2 (bezwzględnie niezbędną do przyswajania witaminy D3 w organizmie)

Kuracja Novafam trwa średnio 3 – 6 miesięcy.

Polecamy następujące produkty: