Naukowa ocena liofilizacji

Potwierdzenie skuteczności kapsułek Novafam Fertile

Co to jest liofilizacja?

Istnieje wiele nieporozumień dotyczących liofilizacji (suszenia sublimacyjnego). Jest to szczytowy (a zarazem delikatny) technologiczny proces odwadniania, który jest również wykorzystywany w biotechnologii jako forma konserwacji. Mleczko pszczele (lub np. owoc) przeznaczone do suszenia jest najpierw zamrażane, a następnie wytwarzana jest próżnia (obniżone ciśnienie) i w ten sposób wyrywane są cząsteczki wody z kryształków lodu. Woda jest zatem bezpośrednio zmieniana ze stanu stałego (lód) w parę (stan gazowy) bez przechodzenia przez fazę ciekłą.

Liofilizacja składa się z trzech faz. Z zamrożenia i późniejszego dwuetapowego suszenia:

  • Zamrażanie: próbka do wysuszenia jest zamrażana na płycie zamrażarki elektrycznej za pomocą ciekłego azotu lub dwutlenku węgla.
  • Sublimacja: cząsteczki wody są „wyrywane” z sieci krystalicznej, dopóki w próbkach znajduje się lód. Jednocześnie do systemu wdmuchiwane jest ciepło, aby zrekompensować spadek temperatury spowodowany oddzieleniem się cząsteczek wody.
  • Dalsze ogrzewanie: Pozostała woda jest odparowywana przez ogrzewanie, następnie próbka jest stabilizowana odpowiednimi dodatkami.

Bardziej szczegółowe informacje znajdziesz na Wikipedii.

Przewaga nad konwencjonalnymi rodzajami suszenia

  • Cenne składniki nie ulegają uszkodzeniu, a witaminy nie psują się,
  • Smak i aromat pozostają niezmienione,
  • Aktywne składniki mleczka pszczelego są w pełni zachowane (patrz wyniki laboratoryjne).
  • Efektem procesu jest produkt o zawartości wilgoci 1-4%, dzięki czemu tak zmodyfikowane produkty można przechowywać przez długi czas, nawet do kilku lat.

Błędne wyobrażenia i mity dotyczące liofilizacji skłoniły nas do opublikowania wyników laboratoryjnych zewnętrznej firmy, która testowała nasze produkty.

Prezentacja międzynarodowego laboratorium spożywczego Eurofin Bell / Novamann

Znaczna część testów laboratoryjnych została wykonana przez oddział międzynarodowego laboratorium spożywczego Eurofin Bell / Novamann w Nové Zámky. Eurofin Bell / Novamann posiada ponad 800 laboratoriów w 47 krajach na całym świecie i jest jedną z wiodących światowych organizacji w dziedzinie testowania suplementów diety, żywności i leków. Dzięki najnowocześniejszym technologiom są w stanie wykonać ponad 200 000 różnych testów, które mierzą jakość składu i stopień pozytywnego wpływu na organizm człowieka.

Wybraliśmy Eurofin Bell / Novamann ze względu na wysoką jakość ich usług oraz międzynarodowe uznanie i wiarygodność. Nie zawiedli nas, testy, o które prosiliśmy, były szybkie i precyzyjne, dzięki czemu również na Węgrzech mogliśmy rozwiać mity i nieporozumienia, które nie są już charakterystyczne za granicą. Możesz zobaczyć podsumowanie wyników tutaj, załączyliśmy również oryginalne wyniki laboratoryjne, które możesz zobaczyć klikając na link. 

Czy mleczko pszczele rzeczywiście straci zawartość substancji aktywnych, czy będzie miało 3x wyższe stężenie?

Jaka jest różnica między mleczkiem pszczelim klasycznym a liofilizowanym?

Oprócz mleczka pszczelego przygotowano tabelę porównawczą najważniejszych substancji aktywnych, która jest częściowym wyciągiem z oryginalnych wyników laboratoryjnych. Raport Eurofins Bell / Novamann można wyświetlić, klikając link. Testy pierwotnie przeprowadzono w celu upewnienia się, że liofilizowane mleczko pszczele nie zawiera szkodliwych substancji, a dopiero przy okazji wykazano, że zawiera dokładnie trzykrotność substancji aktywnych.

Mleczko pszczele surowe (1 gram)

Wyniki laboratoryjne surowego mleczka
pszczelego przed liofilizacją:

wapń 134 mg
potas 2610 mg
magnez 282 mg
witamina B6 (/100g) 0.269 mg
witamina C (/100g) 0.5 mg
witamina B1 (/100g) 0.105 mg
witamina B12 (/100g) 0.009 mg

  Wyniki laboratoryjne

  Wymaga stałego chłodzenia

  Ma nieprzyjemny smak (50% kobiet i 90% mężczyzn nie spożywa go więcej po pierwszej degustacji)

  Nie zawiera kwasu foliowego

  Nie zawiera Myo inozytolu ani D chiro inozytolu

  Nie zawiera witamin D3 i K2

Liofilizowane mleczko pszczele Novafam (1 gram)

Wyniki laboratoryjne mleczka pszczelego Novafam
po liofilizacji:

wapń 380 mg
potas 8680 mg
magnez 963 mg
witamina B6 (/100g) 0.315 mg
witamina C (/100g) 0.516 mg
witamina B1 (/100g) 1.99 mg
witamina B12 (/100g) 0.01 mg

  zawiera wszystkie aktywne składniki mleczka pszczelego

  nie wymaga chłodzenia, zawsze można je mieć przy sobie

  można przyjmować w formie kapsułek (nie mają nieprzyjemnego smaku)

  zawiera kwas foliowy (witamina B9), co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży

  zawiera Myo inozytol i D chiro inozytol w idealnych proporcjach

  zawiera witaminę D3 (niezbędną do owulacji) i witaminę K2 (niezbędną do przyswajania witaminy D3 w organizmie)

Kuracja Novafam trwa średnio 3 – 6 miesięcy.

Polecamy następujące produkty: