Istnieje wiele nieporozumień dotyczących liofilizacji (suszenia sublimacyjnego). Jest to szczytowy (a zarazem delikatny) technologiczny proces odwadniania, który jest również wykorzystywany w biotechnologii jako forma konserwacji. Mleczko pszczele (lub np. owoc) przeznaczone do suszenia jest najpierw zamrażane, a następnie wytwarzana jest próżnia (obniżone ciśnienie) i w ten sposób wyrywane są cząsteczki wody z kryształków lodu. Woda jest zatem bezpośrednio zmieniana ze stanu stałego (lód) w parę (stan gazowy) bez przechodzenia przez fazę ciekłą.
Liofilizacja składa się z trzech faz. Z zamrożenia i późniejszego dwuetapowego suszenia:
Błędne wyobrażenia i mity dotyczące liofilizacji skłoniły nas do opublikowania wyników laboratoryjnych zewnętrznej firmy, która testowała nasze produkty.
Znaczna część testów laboratoryjnych została wykonana przez oddział międzynarodowego laboratorium spożywczego Eurofin Bell / Novamann w Nové Zámky. Eurofin Bell / Novamann posiada ponad 800 laboratoriów w 47 krajach na całym świecie i jest jedną z wiodących światowych organizacji w dziedzinie testowania suplementów diety, żywności i leków. Dzięki najnowocześniejszym technologiom są w stanie wykonać ponad 200 000 różnych testów, które mierzą jakość składu i stopień pozytywnego wpływu na organizm człowieka.
Wybraliśmy Eurofin Bell / Novamann ze względu na wysoką jakość ich usług oraz międzynarodowe uznanie i wiarygodność. Nie zawiedli nas, testy, o które prosiliśmy, były szybkie i precyzyjne, dzięki czemu również na Węgrzech mogliśmy rozwiać mity i nieporozumienia, które nie są już charakterystyczne za granicą. Możesz zobaczyć podsumowanie wyników tutaj, załączyliśmy również oryginalne wyniki laboratoryjne, które możesz zobaczyć klikając na link.
Oprócz mleczka pszczelego przygotowano tabelę porównawczą najważniejszych substancji aktywnych, która jest częściowym wyciągiem z oryginalnych wyników laboratoryjnych. Raport Eurofins Bell / Novamann można wyświetlić, klikając link. Testy pierwotnie przeprowadzono w celu upewnienia się, że liofilizowane mleczko pszczele nie zawiera szkodliwych substancji, a dopiero przy okazji wykazano, że zawiera dokładnie trzykrotność substancji aktywnych.
Wyniki laboratoryjne surowego mleczka
pszczelego przed liofilizacją:
wapń 134 mg
potas 2610 mg
magnez 282 mg
witamina B6 (/100g) 0.269 mg
witamina C (/100g) 0.5 mg
witamina B1 (/100g) 0.105 mg
witamina B12 (/100g) 0.009 mg
Wyniki laboratoryjne
Wymaga stałego chłodzenia
Ma nieprzyjemny smak (50% kobiet i 90% mężczyzn nie spożywa go więcej po pierwszej degustacji)
Nie zawiera kwasu foliowego
Nie zawiera Myo inozytolu ani D chiro inozytolu
Nie zawiera witamin D3 i K2
Wyniki laboratoryjne mleczka pszczelego Novafam
po liofilizacji:
wapń 380 mg
potas 8680 mg
magnez 963 mg
witamina B6 (/100g) 0.315 mg
witamina C (/100g) 0.516 mg
witamina B1 (/100g) 1.99 mg
witamina B12 (/100g) 0.01 mg
zawiera wszystkie aktywne składniki mleczka pszczelego
nie wymaga chłodzenia, zawsze można je mieć przy sobie
można przyjmować w formie kapsułek (nie mają nieprzyjemnego smaku)
zawiera kwas foliowy (witamina B9), co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży
zawiera Myo inozytol i D chiro inozytol w idealnych proporcjach
zawiera witaminę D3 (niezbędną do owulacji) i witaminę K2 (niezbędną do przyswajania witaminy D3 w organizmie)
Kuracja Novafam trwa średnio 3 – 6 miesięcy.
Polecamy następujące produkty:
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |