Kiedy rodzi się dziewczynka, ma około miliona komórek jajowych w jajnikach „w gotowości”. Ich dojrzewanie rozpoczyna się w okresie dojrzewania dzięki układowi hormonalnemu, do tego czasu liczba komórek jajowych spada do 300-400 tysięcy, z czego u przeciętnej kobiety do menopauzy dojrzeje ich około 400.
Cykl menstruacyjny ma cztery fazy hormonalne:
Krwawienie miesiączkowe trwa zwykle 3 – 7 dni, poziom hormonów żeńskich w tym czasie jest najniższy z całego cyklu. Bardzo wysoki poziom progesteronu w fazie lutealnej jest praktycznie zerowy, a zgrubiałe endometrium (błona śluzowa macicy) złuszcza się i jest wydalane w postaci krwawienia miesiączkowego.
Następnie komórka jajowa dojrzewa, czyli następuje faza pęcherzykowa. Dzieje się tak, ponieważ przysadka mózgowa zaczyna wytwarzać hormon FSH, który stymuluje dojrzewanie komórek jajowych w pęcherzykach.
Dzięki dojrzewaniu pęcherzyków jajniki zaczynają wytwarzać estrogen (jeden z żeńskich hormonów), co powoduje pogrubienie błony śluzowej macicy, zapewniając w ten sposób idealne podłoże do zagnieżdżenia się komórki jajowej. W tym okresie wzrasta poziom energii kobiety, libido, a nawet chęć do podejmowania ryzyka. Panie są jeszcze bardziej ekstrawertyczne.
Owulacja odnosi się do uwolnienia dominującej komórki jajowej z pęcherzyka, jest to najważniejszy i zarazem najkrótszy etap cyklu miesiączkowego, który trwa zaledwie 2-3 dni. W jednym cyklu zaczyna dojrzewać więcej komórek jajowych, z których tylko jedna, dominująca, dojrzewa całkowicie, pozostałe obumierają.
Alfa i omega owulacji to dojrzewanie komórki jajowej, konieczne jest, aby była ona „dostępna” i gotowa do zapłodnienia. Komórka jajowa uwolniona z jajowodu przeżywa około jednego dnia. Jednak plemniki mogą „chować się” w pochwie przez 3-5 dni, czekając na owulację gotową do „zaatakowania” – więc zamiast jednego dnia płodnego możemy mówić o 4-5 dniach.
Podczas cyklu miesiączkowego z regularną owulacją komórka jajowa dojrzewa mniej więcej w połowie cyklu. Gdy dojrzeje, około 14 dnia, pęcherzyk pęka i dominująca komórka jajowa zostaje uwolniona. Po owulacji dojrzała komórka jajowa przemieszcza się do jajowodu, a stamtąd do macicy, i jeśli nie zostanie zapłodniona, obumiera i opuszcza ciało podczas menstruacji.
Prawdopodobna owulacja występuje 14 dnia 28-dniowego cyklu (chociaż 25-31 dni jest uważane za normalne). W przypadku cykli innych niż 28 dni liczymy 14 dzień od pierwszego dnia miesiączki jako prawdopodobną datę owulacji.
Podczas cyklu miesiączkowego tylko krótki, kilkudniowy okres uważany jest za płodny. W cyklu można zajść w ciążę tylko jednego dnia. (Wyjątki mogą występować sporadycznie.) Średni czas przeżycia jednej komórki jajowej wynosi 24 godziny.
Biorąc pod uwagę, że plemniki są zdolne do życia przez kilka dni, możemy powiedzieć, że około 72 godziny przed owulacją i 24 godziny po owulacji jest największe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. W zależności od długości cyklu, każda kobieta może mieć owulację innego dnia.
Cykle krótsze niż 21 dni i dłuższe niż 35 dni najprawdopodobniej w ogóle nie będą miały owulacji. Normalny cykl jest podobny z miesiąca na miesiąc, trwa co najmniej trzy tygodnie, ale nie dłużej niż pięć, a wahania te nie są większe niż tydzień.
Oprócz malejącej liczby komórek jajowych, po czterdziestce zaczyna się pogarszać ich jakość. Chociaż nie jest możliwe zwiększenie ogólnej liczby komórek jajowych, badania potwierdziły, że ich jakość można poprawić w sposób naturalny, m.in. przyjmowaniem suplementów diety z kwasem foliowym, witaminami C, D i E, przeciwutleniaczami, kwasami tłuszczowymi omega 3 czy mleczkiem pszczelim
Para jest uważana za niepłodną z medycznego punktu widzenia, jeśli w ciągu jednego roku – dla par powyżej 35 roku życia okres ten wynosi 6 miesięcy – przy częstotliwości współżycia 2-3 razy w tygodniu nie nastąpi zapłodnienie. Tak jest obecnie w przypadku pięciu na dziesięć par. U połowy par problem jest po stronie mężczyzny. Wąskie spodnie, otyłość, siedzący i niezdrowy tryb życia, odbija się na jakości spermy, w postaci niewielkiej ilości lub „leniwych” plemników.
Kobiety, zwłaszcza grupa 30+, zaczynają przyjmować witaminy po około 2-3 miesiącach nieudanych prób.
Mleczko pszczele ma również korzystny wpływ na męską płodność, ponieważ poprzez harmonizację układu hormonalnego pomaga zwiększyć poziom męski hormonu i ruchliwość plemników.
PCOS jest zasadniczo wewnętrznym problemem endokrynologicznym, zespołem objawów wpływających na cały organizm, w którym w organizmie kobiety dominuje męski hormon androgen, który uniemożliwia uwolnienie komórki jajowej z jajowodu.
Dookoła jajników z resztek niedojrzałych komórek jajowych, tworzą się cysty o średnicy 2-8 mm, które dodatkowo utrudniają drogę dojrzałej komórce jajowej do zapłodnienia.
Nie ma dwóch identycznych pacjentek z PCOS. Objawy i wyniki badań laboratoryjnych mogą być bardzo zróżnicowane, dlatego badania endokrynologiczne i ginekologiczne są tak ważne dla postawienia trafnej diagnozy.
Jak dotąd medycyna nie zna dokładnej przyczyny PCOS, podejrzenia padają na czynniki genetyczne, wpływ stylu życia (stres), nadwagę i brak ruchu.
U kobiet cierpiących na PCOS, miesiączka staje się nieregularna lub całkowicie zanika, w niektórych przypadkach towarzyszą jej silne skurcze, a nawet krwawienie jest silniejsze lub trwa dłużej niż zwykle. U chorych kobiet powodem wizyty u lekarza jest zwykle nieregularny cykl, ewentualnie nieudana próba poczęcia.
Poronienia występują w 30-50% przypadków u kobiet ciężarnych w pierwszym trymestrze ciąży.
Ginekolodzy przepisują obecnie pacjentkom cierpiącym na PCOS preparat o nazwie Inofolic, który zawiera wyłącznie inozytol Myo. W 2018 roku hiszpańska firma farmaceutyczna opatentowała mieszankę zawierającą odpowiednią proporcję Myo inozytolu i D chiro inozytolu, która była znacznie skuteczniejsza niż izolowany Myo inozytol.
Oprócz mleczka pszczelego jednym z głównych składników kapsułek Novafam INOSIT jest połączenie Myo inozytolu i D chyroinozytolu, które są naturalnymi pochodnymi witaminy B i mogą mieć korzystny wpływ na wchłanianie insuliny oraz wspomagać czynność jajników i owulację.
Szereg badań naukowych dotyczyło pozytywnego działania Myo – inozytolu. Według najnowszych ustaleń połączenie obu inozytoli jest najskuteczniejszym sposobem leczenia PCOS. Badanie z 2014 r. dotyczące endokrynologii ginekologicznej wykazało, że podczas gdy Myo inozytol poprawiał profil metaboliczny i funkcjonowanie jajników, D chiro inozytol obniżał poziom hormonów androgennych (męskich), więc oba inozytole odgrywają kluczową rolę w leczeniu PCOS.
Inozytole znajdujące się w kapsułkach Novafam mogą pomóc w radzeniu sobie ze stresem i depresją, ale mają również pozytywny wpływ na bezsenność. Stres jest jedną z głównych psychologicznych przyczyn niepłodności, dlatego ważne jest, aby nasz organizm przyjmował jak najwięcej naturalnych substancji, aby przeciwdziałać jego negatywnym skutkom.
Badanie przeprowadzone przez University of Louisville School of Public Health and Information Sciences wykazało, że wysoki poziom stresu u kobiet znacznie zmniejsza szanse na zajście w ciążę. Podczas badania 400 kobiet odnotowali poziom stresu w skali od 1 do 4.
U kobiet, które czuły się bardzo zestresowane, było o 40% mniejsze prawdopodobieństwo zajścia w ciążę podczas owulacji niż te, które przeszły mniej stresujący okres. W przypadku kobiet, które stwierdziły, że są bardziej zestresowane niż inne, szansa była o 45% mniejsza.
Mleczko pszczele to naturalny pokarm. Jest to naturalny składnik odżywczy wytwarzany przez pszczoły, który nazywany jest również eliksirem życia, ponieważ w pierwszych dniach życia stanowi pokarm dla larw.
Oprócz larw mleczko pszczele spożywa tylko królowa i to przez całe życie, dzięki czemu żyje 4 – 5 lat, podczas gdy robotnice żyją średnio zaledwie 20 – 40 dni.
Królowa pszczół jest znacznie większa od pozostałych pszczół i codziennie składa jaja w proporcjach przekraczających 2,5-krotność swojej wagi. Te statystyki wskazują, że mleczko pszczele zawiera szereg naturalnych składników odżywczych, które są niezbędne do rozmnażania pszczół.
Pozytywny wpływ mleczka pszczelego na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn został już naukowo uznany. Wielu ginekologów/położników poleca jego stosowanie m.in. Dr Vozár György i Dr Valasik Szonja, którzy nieustannie testują produkty pszczele w gronie swoich pacjentek.
Mleczko pszczele zawiera około 60-70% wody, 9-18% białka i aminokwasów, 11% węglowodanów, 4-8% kwasów tłuszczowych oraz wiele mikroelementów. Jest to tak złożona substancja – obecnie znanych jest 150 biologicznie aktywnych składników – że jeszcze nie wszystkie jej składniki zostały odkryte i nadal trwają badania naukowe.
W zasadzie zawiera ogromną ilość takich substancji, z których organizm człowieka może z łatwością wytworzyć potrzebne mu aktualnie hormony (estrogen, męski hormon, progesteron, insulina). Ale mleczko pszczele jest niezwykłe nie tylko ze względu na swoje właściwości lecznicze, ale także dlatego, że występuje w bardzo małych ilościach w przyrodzie, jeden ul może wyprodukować zaledwie kilkaset gram rocznie.
Być może najważniejszym działaniem leczniczym mleczka pszczelego, jego prawdziwa wyjątkowość polega na tym, że jest w stanie przywrócić równowagę hormonalną organizmu, ponieważ stymuluje produkcję dokładnie tego hormonu, którego organizm wytwarza mniej niż to konieczne. Dlatego znakomicie nadaje się do stosowania w przypadkach, gdy problemy wywołuje niski poziom niektórych hormonów, m.in. w niepłodności.
Udowodniono, że mleczko pszczele przyczynia się do utrzymania równowagi hormonalnej organizmu człowieka, a tym samym do prawidłowego cyklu miesiączkowego, który jest niezbędny w ciąży. Doświadczenie pokazuje, że mleczko pszczele przyczynia się do pogrubienia błony śluzowej macicy, wspomagając w ten sposób zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej.
Pobudza hormony luteinizujące, które odgrywają kluczową rolę w dojrzewaniu komórek jajowych – a tym samym w regulacji cyklu miesiączkowego. Pomagają również w wytwarzaniu progesteronu, hormonu, który pomaga utrzymać zapłodnioną komórkę jajową w pierwszym trymestrze ciąży. Może to być szczególnie ważne dla kobiet powyżej 35 roku życia, ponieważ organizm z wiekiem wytwarza coraz mniej tych hormonów.
Stosowanie mleczka pszczelego nie ma niepożądanych skutków ubocznych, ale może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na użądlenia pszczół lub jakiekolwiek produkty pszczele.
Mleczko pszczele, podobnie jak wszystkie naturalne suplementy diety, może rozwinąć swoje pozytywne działanie tylko przy regularnym stosowaniu. Kapsułki Novafam FERTILE i INOSIT z mleczkiem pszczelim przywracają regularne miesiączki i owulację odpowiednio po 3 – 6 miesiącach stosowania. Novafam INOSIT powoduje regresję cyst.
Okres ciąży medycyna dzieli na trzy odrębne etapy – trymestry. Sama ciąża trwa średnio 40 tygodni (280 dni), okres ten dzieli się zwykle na trzy trzymiesięczne etapy, czyli trymestry. Te trzy trymestry można dobrze rozróżnić zarówno biologicznie, jak i emocjonalnie, a każdy etap ma swoje charakterystyczne problemy i czynniki ryzyka.
Trwa od 0 do 13 tygodnia, zaczyna się pierwszego dnia ostatniej miesiączki, a ostatni dzień przypada na 13 tydzień. Są to pierwsze trzy miesiące ciąży, którym towarzyszą duże zmiany i niekiedy skrajne wahania emocjonalne.
Dla większości kobiet ciąża nie jest wyraźnie widoczna w pierwszych tygodniach, a często nawet same o tym nie wiedzą, tylko dowiadują się z pozytywnego testu ciążowego. Jednak wiele kobiet cierpi na poranne mdłości od 4 tygodnia – wymioty, zawroty głowy, nudności – które mogą trwać do końca pierwszego trymestru.
Inne są zmęczone, podrażnione i potrzebują znacznie więcej snu niż przed ciążą. To nie przypadek, bo cały układ hormonalny matki, jej oddech, krążenie krwi, rytm serca i metabolizm zmieniają się radykalnie, dostosowując się do nowej sytuacji.
W tym okresie w ciele matki rozwija się również łożysko i powstaje połączenie między pępowiną a łożyskiem. Najważniejszym jednak faktem jest to, że w tym okresie rozwija się ośrodkowy układ nerwowy, którego niezbędnym elementem jest witamina B9, czyli kwas foliowy.
Rozwój kręgosłupa zakończy się do 8 tygodnia (kiedy wiele matek nadal nie ma pojęcia o swojej ciąży), co jest krytyczne ze względu na fakt, że w tym okresie tzw. rozszczep kręgosłupa, to najpoważniejsza diagnoza noworodka. Ryzyko to jest prawie w 100% wyeliminowane przy wystarczającym spożyciu kwasu foliowego (witaminy B9).
Eksperci zalecają odpowiedni tryb życia i suplementy diety zawierające 800 mikrogramów kwasu foliowego (witaminy B9) na miesiąc przed poczęciem w celu ochrony płodu.
Ponadto magnez, cynk i miedź są niezwykle ważnymi minerałami w tym okresie, gdyż substancje te zapewniają prawidłowy podział komórek i zagnieżdżenie się komórki jajowej, dzięki czemu znacząco zapobiegają ryzyku poronienia.
Pod koniec pierwszego trymestru płód ma średnio 10 cm i 30 gramów. Ma już uszy, nos, oczy, serce, nerki, a jelita zaczynają pracować. Rozwijający się płód do wszystkiego potrzebuje dużo składników odżywczych i tlenu, dlatego zwiększa się ukrwienie macicy, a zatem w kolejnym trymestrze ciąży ważne będzie żelazo.
Według ekspertów kobiety w ciąży częściej niż inne cierpią na niedobór witaminy D. Dla płodu ważne jest również odpowiednie przyjmowanie w czasie ciąży witaminy D, która stymuluje wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach, reguluje mineralizację (rozwój kości i zębów) oraz wytrzymałość układu kostnego płodu.
Niedobór witaminy D (hipowitaminoza) w czasie ciąży może powodować opóźnienie wzrostu płodu i niższą masę urodzeniową. Odpowiednia podaż witaminy D3 statystycznie istotnie zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i częstości infekcji w czasie ciąży, a poza nagłymi problemami w ciąży niedobór witaminy D3 może mieć poważny wpływ na częstość późniejszych infekcji u dziecka.
Temat „Programowanie płodu” dotyczy wpływu niewłaściwego żywienia matki w czasie ciąży na nasz stan zdrowia w wieku dorosłym. Autorzy badania na ten temat – dr hab. prof. Miroslav Šašinka i dr hab. doc. Katarína Furková stwierdzili, że mechanizmy biologiczne mogą „zapamiętać” metaboliczne działanie składników odżywczych w fazie płodowej i okresie noworodkowym. Niedobór witaminy D podczas ciąży może być podstawą długotrwałych (późniejszych) problemów ze zdrowiem.
Niedobór witaminy D znacząco wpływa na rozwój mózgu i innych narządów, takich jak: mięśnie i układ mięśniowo-szkieletowy, może nawet powodować choroby przewlekłe (np. układu krążenia, stwardnienie rozsiane, cukrzycę i nowotwory).
Trwa od 14 do 27 tygodnia, rozpoczyna się 14 tygodni po ostatniej miesiączce i kończy ostatniego dnia 27 tygodnia ciąży.
Od 16 do 18 tygodnia matki zaczynają odczuwać ruchy płodu, w tym okresie jego narządy wewnętrzne są w większości rozwinięte. W drugim trymestrze rozwijają się wszystkie narządy i ich komponenty, ale nie wszystkie są jeszcze doskonałe. W tym okresie niezwykle ważny jest magnez, który zapobiega skurczom, a tym samym ewentualnemu przedwczesnemu otwarciu szyjki macicy. Żelazo jest również ważne, ponieważ do tego czasu jego zapasy w ciele matki zostaną wyczerpane.
Pod koniec drugiego trymestru płód ma około 35-40 cm i około 1 kg. Jego słuch, smak i inne zmysły zaczynają się szybko rozwijać, m.in. jest w stanie odbierać światło przenikające przez ścianę jamy brzusznej lub odgłosy świata zewnętrznego. Nawet poprzez płyn owodniowy może smakować posiłki spożywane przez matkę, więc korzystne jest, aby matka spożywała różnorodne pokarmy. W tym okresie płeć jest już jasna.
Trwa od 28 do 40 tygodnia. Wielu uważa ten okres za najtrudniejszy, jest to okres znacznego przybierania na wadze. Rozwój płodu trwa, m.in. w tym okresie płuca osiągają ostatnią fazę rozwoju, najszybciej rośnie waga dziecka, co często jest wyczerpujące dla matki. Z jednej strony brzuch rozrasta się do ogromnych rozmiarów, z drugiej strony narastający apetyt dziecka wpływa również na mamę, więc w tym okresie znaczny wzrost masy matek nie jest niczym niezwykłym.
Pod koniec trymestru dziecko osiągnie długość 50 – 54 cm i wagę 3 – 3,5 kg. Zmysły, narządy zmysłów i cały system narządów zdążyły się już tak rozwinąć, że są doskonale przygotowane do życia „na zewnątrz”. Do tego czasu aktywny charakter dziecka zmienił się w ostatnich miesiącach, ponieważ ze względu na swój rozmiar ma coraz mniej wolnej przestrzeni, mniej się porusza i często może powodować ból u matki ostrymi kopniakami.
Żadna przyszła mama nie powinna lekceważyć znaczenia witamin i naturalnych składników odżywczych! Jedną z najważniejszych takich substancji jest niewątpliwie kwas foliowy.
Kwas foliowy jest niezbędną dla organizmu witaminą B. W swojej naturalnej postaci znajduje się głównie w warzywach liściastych, takich jak. szpinak, szparagi, brokuły lub jarmuż. Jednak podczas gotowania lub innej obróbki cieplnej większość kwasu foliowego ulega degradacji.
Kwas foliowy jest niezwykle ważny w okresie przed ciążą, gdyż zmniejsza ryzyko wrodzonych chorób układu nerwowego i rozszczepów kręgosłupa. Udowodniono naukowo, że zbyt małe spożycie kwasu foliowego podczas ciąży powoduje ryzyko poronienia, łuszczenia łożyska i zaburzeń rozwojowych. Niedobór kwasu foliowego może również powodować bezpłodność.
Jeśli planujesz dziecko, zaleca się zwiększenie spożycia kwasu foliowego na trzy miesiące przed ciążą. Rozwój kręgosłupa zakończy się do 8 tygodnia (kiedy wiele matek wciąż nie ma pojęcia o swojej ciąży), co jest krytyczne ze względu na fakt, że w tym okresie tzw. rozszczep kręgosłupa, to najpoważniejsza diagnoza noworodka. Ryzyko to jest prawie w 100% wyeliminowane przy wystarczającym spożyciu kwasu foliowego (witaminy B9).
O wzroście i rozwoju płodu decyduje przede wszystkim podział komórek, dlatego w tym okresie niezwykle ważne jest wystarczające spożycie kwasu foliowego. Regularne stosowanie zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych nawet o 50%, natomiast potencjalne zagrożenia wynikające z nadmiernego spożycia kwasu foliowego nie są znane. Ponieważ witamina ta jest rozpuszczalna w wodzie, jej nadmiar jest wydalany z moczem, dlatego konieczne jest ciągłe uzupełnianie jej suplementami diety.
Witamina D (cholekalcyferol) ma dwa typy, D2 i D3 i są zasadniczo substancjami podobnymi do hormonów. Z biologicznego punktu widzenia witamina D3 jest bardziej aktywna, a więc ważniejsza dla organizmu człowieka. Powstaje z 7-dehydrocholesterolu w skórze w odpowiedzi na promienie słoneczne UV-B.
Odgrywa kluczową rolę w kilku procesach fizjologicznych, niezbędna jest m.in.:
W okresie od marca do października odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie możemy regulować przebywając na słońcu – wystarczy około 15 minut dziennie – natomiast poza tym okresem zaleca się przyjmowanie witaminy D3 w postaci suplementu diety. Jest to najważniejsza witamina, którą warto uzupełniać, ponieważ jej rola w organizmie jest kluczowa.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kremy i olejki do opalania zapobiegają tworzeniu się witaminy D3, zmywamy ją nawet ze skóry podczas codziennej higieny, więc współczesny człowiek potrzebuje znacznie więcej witaminy D3 niż nasi przodkowie, którzy jeszcze nie znali ciepłej wody, mydła i żelu pod prysznic.
Witamina D3 zwiększa płodność zarówno u mężczyzn jak i kobiet, u mężczyzn podnosi również poziom męski hormonu. Jest również skuteczna w endometriozie i PCOS, ponieważ zmniejsza insulinooporność, która rozwija się w czasie ciąży, zmniejsza także ryzyko przedwczesnego porodu.
Eksperci są zgodni, że kobiety w ciąży częściej niż inne cierpią na niedobór witaminy D3. Dostateczne przyjmowanie witaminy D3 w czasie ciąży jest niezbędne również dla płodu, ponieważ wspomaga ona wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach oraz reguluje mineralizację i twardość kości. Niedobór witaminy D3 (hipowitaminoza) podczas ciąży może skutkować wolniejszym wzrostem płodu i niższą masą urodzeniową.
Odpowiednie spożycie witaminy D3 statystycznie istotnie zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i infekcji w czasie ciąży. Oprócz ostrych konsekwencji w czasie ciąży, niedobór witaminy D3 może mieć również poważny wpływ na choroby wieku dziecięcego. Jest to zjawisko, gdy deficyty w zakresie żywienia ujawniają się dopiero w wieku dorosłym.
Autorzy opracowania na ten temat – dr hab. prof. Miroslav Šašinka i dr hab. doc. Katarína Furková stwierdzili, że mechanizmy biologiczne mogą „zapamiętać” metaboliczne działanie składników odżywczych w fazie płodowej i okresie noworodkowym. Niedobór witaminy D podczas ciąży może być podstawą długotrwałych (późniejszych) problemów ze zdrowiem.
Niedobór witaminy D znacząco wpływa na rozwój mózgu i innych narządów, takich jak: mięśnie i układ mięśniowo-szkieletowy, może nawet powodować choroby przewlekłe (np. układu krążenia, stwardnienie rozsiane, cukrzycę i nowotwory).
Źródło: prof. Miroslav Šašinka, dr hab. doc. Katarína Furková: Witamina słoneczna – pandemia niedoboru witaminy D
Najważniejszą rolą witaminy K2 jest aktywacja w organizmie tych białek, które są odpowiedzialne za wchłanianie wapnia tam, gdzie jest to potrzebne – zwłaszcza w kościach i zębach – a nie tam, gdzie byłoby to szkodliwe – nerki, naczynia krwionośne, stawy . W kilku badaniach wykazano, że częstość występowania stwardnienia naczyń krwionośnych i osteoporozy zmniejsza się proporcjonalnie wraz ze spożyciem witaminy K2, podczas gdy częstość występowania wzrasta przy przyjmowaniu wapnia bez witaminy K2.
Jeśli przyjmiemy wystarczającą ilość wapnia potrzebnego dla zdrowia, nawet z ułamkiem witaminy K2, organizm matki i płodu wchłonie znacznie więcej wapnia.
Suplementacja witaminy K2 jest również ważna, ponieważ w porównaniu do naszych przodków prawie nie stosujemy już diety bogatej w K2 – szpik kostny, mózg, jelita wypasanych zwierząt.
Novafam z mleczkiem pszczelim – kapsułki, które zawierają to wszystko
Kapsułki Novafam to nie cud! Mleczko pszczele, inozytole i inne naturalne składniki mogą, jako naturalny pomocnik, wspomagać prawidłowe współdziałanie narządów, komórek i hormonów.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |